Montjuïc Castle – bekijk de stad vanuit een ander perspectief

Montjuic by goodmami

Dreigend boven het Plaça Espanya (de thuisbasis van MNAC en de Magische Fontein), is Montjuïc Castle een van de beste plekken in Barcelona om van grote hoogte een prachtig panorama van de stad te krijgen.

Montjuïc Castle: een geschiedenis in het kort

319248_177033689044043_1222842965_nVernoemd naar de 184,8 meter hoge heuvel waar het op gebouwd is, is het huidige kasteel een 18e-eeuws fort gebouwd op de oorspronkelijke 17de-eeuwse structuur. Het fort was een ruilmiddel in de oorlog van de Spaanse Successieoorlog en werd bezet door de troepen van Napoleon in 1808. In het niet zo verre verleden had het de sombere functies van gevangenis en was het de plek waar politieke gevangenen werden geëxecuteerd.

Het was hier in het kasteel op de top van de heuvel dat Franco de Catalaanse nationalistische leider Lluis Companys i Jover gevangen had gezet, gemarteld en uiteindelijk uit de weg ruimde nadat de nazi’s hem gevangen hadden genomen in Frankrijk en hem uitgeleverd hadden aan de regering van Franco.

Het kasteel was een militaire gevangenis tot 1960, en werd ingehuldigd door de Spaanse dictator Francisco Franco in juni 1963 als een militair museum, dat het tot 2009 bleef voor meer dan 30 jaar na de Spaanse overgang naar democratie. Pas in 2008 werd het kasteel teruggegeven aan de stad Barcelona, ??en dat eindelijk een zeldzaam (voor het Barcelona na de dictatuur) standbeeld van generaal Franco werd verwijderd.

Op dit moment werkt de regering van Barcelona aan plekken voor optredens, en sociale en culturele activiteiten, evenals interpretatieve ruimtes waar uitleg wordt gegeven over de geschiedenis van het kasteel.

De tuinen

453020129_3a8829c974_zZodra je bij het kasteel komt, is het een goed idee om een pauze in te lassen op de uitgestrekte weelderige groene gazons. Zorg er alleen wel voor dat je een ??drankje meeneemt om hier op te drinken en dat je iets te eten bij je hebt om te snacken. Wij raden een fles water en kaas of Spaanse ham op pa amb tomàquet (brood besmeerd met verse tomaat en besprenkeld met olijfolie) aan.

Na deze rustpauze, kun je zelf de rondleiding doen van de kasteeltuinen en zoeken naar beroemde beelden als de besneeuwde rondingen van “La Fertilitat” van Josep Clara en de vreemd uitdagende houding van Pau Gargallo’s “La Pomona”, met appels in haar rokken. Onderweg kun je bij kanonnen poseren en snap shots nemen van de drukke haven van Barcelona bij het uitkijkpunt Alcalde en het Explanada de Miramar. Zorg er bij het uitkijkpunt voor dat je even naar de vloer kijkt, een uitgebreid mozaïek van keramiek en glas.

Het Kasteel

Montjuic by FaceMePLSNa een mooie wandeling over het terrein, kun je de ophaalbrug en de stenen trap volgen naar de grote uitgestrektheid van het dak van de kasteelterrassen voor een prachtig uitzicht op Barcelona en daarbuiten. Gedurende te veel jaren was dit sprookjesachtige kasteel begroeid met klimop en was het een slechte plek, waar mensen hun vrijheid werd geweigerd, hun menselijkheid en hun leven.

Maar vandaag de dag torent het fort hoog boven Barcelona uit, als ??een symbool van waar Barcelona is geweest, en hoe ver het is gekomen – zodat iedereen het kan zien en kan onthouden.

Routebeschrijving

Je kunt natuurlijk op de metro stappen naar Parallel, en dan de kabelbaan naar Parc de Montjuïc pakken, maar een betere optie is om naar Plaça Espanya te gaan en zelf de heuvel te voet op te klimmen. Als je gaat, stop dan om naar het Montjuïc Paleis en de magische fontein te kijken en kijk naar beneden naar het Plaça terwijl je hoger en hoger klimt.

Openbaar vervoer
Metro L3 tot Parallel + Funicular FM-Parc de Montjuïc tot Parc de Montjuïc / Bus bus 13, 55, 150

Openingstijden
Oktober tot 31 maart: maandag – zondag van 9:00 tot 19:00
April tot en met 30 september: maandag – zondag van 9:00 tot 21:00

Entree: gratis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here